Viisi syytä huomioida lantionpohja jo raskausaikana
Lantionpohjan lihasten tunnistaminen, treeni ja rentoutus olisi tärkeää oppia jo raskausaikana sillä taito nopeuttaa kehosi palautumista raskaudesta ja synnytyksestä. Odotusaikana lantionpohjan lihasten merkitys korostuu ja moni tutustuukin raskaana ollessaan lantionpohjan lihaksiinsa ensimmäistä kertaa.
Lantionpohjan lihakset toimivat "lattiana” sisäelimille. Ne tukevat luista lantiorengasta alhaalta päin ja tukevat erityisesti virtsaputkea, emätintä ja peräsuolta. Lantionpohjan lihakset tukevat myös lanneselkää yhteistyössä pallean ja syvimpien vatsa- ja selkälihasten kanssa ja tuen merkitys korostuu kun kehon painopiste muuttuu raskausvatsan kasvaessa.
Vahvat lantionpohjan lihakset auttavat siis asennon kannattelussa, mutta lantionpohjan treenillä voit myös ennaltaehkäistä vaivoja kuten virtsankarkailua jo raskauden aikana sekä vaikuttaa ennalta ehkäisevästi esimerkiksi laskeumien syntyyn. Synnytyksen lähestyessä taito rentouttaa lantionpohjan lihakset korostuu ja saat siitä apua synnytyksen edetessä.
Tunnetko lantionpohjasi? Katso videolta lantionpohjan rakenne ja anatomia.
Lantionpohjan merkitys korostuu raskausaikana
Vaikka lantionpohja onkin naisen terveydelle keskeinen, se jää usein huomiotta jopa silloin kun se joutuu erityiselle rasitukselle raskausaikana. Raskausaikana lantionpohjan lihakset joutuvat koville kannatellessaan kasvavaa vatsaa.
Kasvava vauva ja lisääntyvän lapsiveden paino lisäävät lantionpohjaan kohdistuvaa rasitusta. Lisäksi hormonimuutosten myötä lantion alueen kudokset löystyvät ja lantionpohjan lihakset joutuvat entistä kovemmalle.
Näistä syistä lantionpohjan lihasten löytäminen ja tunnistaminen sekä lihasten vahvistaminen olisi jo raskausaikana tärkeää. Lihakset eivät myöskään välttämättä palaa entiseen kimmoisuuteensa ellei niitä kuntouta raskauden ja synnytyksen jälkeen.
Raskaus ja synnytys ovat elimistölle kova koettelemus ja niistä voi aiheutua vaivoja pitkälle tuleviin vuosikymmeniin. Esimerkiksi kohdunlaskeumat ja virtsankarkailu ovat tyypillisiä oireita ja ne ovat hyvin yleisiä.
Eri arvioiden mukaan esimerkiksi virtsankarkailun yleisyys raskausaikana on 30-70% naisista ja vielä synnytystä seuraavan vuoden aikana virtsankarkailua esiintyy jopa 30-58% naisista. Tutkimusten mukaan joka kymmenes nainen joutuu laskeumaleikkaukseen elämänsä aikana.
Kokosimme alle viisi syytä, miksi lantionpohjan lihasten vahvistaminen odotusaikana on todella hyvä ajatus.
1. Lantionpohjan vahvistaminen raskaana jouduttaa synnytyksestä toipumista
Vahvat lantionpohjan lihakset ovat joustavat ja toipuvat laiskoja lihaksia nopeammin. Lantionpohjan aktivoinnit suositellaan aloittamaan mahdollisimman pian synnytyksen jälkeen, synnytystavasta riippumatta. Lantionpohjan harjoitteet edistävät verenkiertoa ja aineenvaihduntaa lantionpohjan kudosten alueella ja siten nopeuttavat toipumista.
Synnytyksen jälkeen alapäässä on usein tunnottomuutta, esimerkiksi repeämien tai välilihanleikkauksen, eli episiotomian takia, ja lihaksiin saattaa silloin olla hankalaa saada tuntumaa. Näinollen se, että lihaksia on opetellut treenaamaan ja rentouttamaan jo raskausaikana, auttaa niiden tunnistamisessa myös synnytyksen jälkeen. Lantionpohjan harjoitukset on paljon helpompi aloittaa uudelleen, kun tietää missä lihakset sijaitsevat ja millaiselta aktivoinnin sekä rentoutuksen tulisi tuntua.
Katso yllä olevalta videolta miksi ja miten lantionpohjan lihaksia kannattaa raskausaikana harjoitella. Kuulet myös mikä treenissä on tärkeää ja mikä on yleisin ongelma lantionpohjan lihasten suhteen. Video on osa Treenaa turvallisesti raskausaikana -valmennusta.
2. Kyky rentouttaa lantionpohjan lihaksia auttaa synnytyksessä
Synnytys sujuu todennäköisesti paremmin, jos alapään lihaksisto on vahva ja jos osaat sitä myös rentouttaa. Synnytyksen aikana kehon ja mielen rentouttaminen on tärkeää. Erityisesti ponnistusvaiheessa lantionpohjan lihasten rentouttaminen saattaa nopeuttaa synnytyksen etenemistä auttamalla vauvaa laskeutumaan synnytyskanavassa.
Erityisesti raskauden loppuvaiheilla lantionpohjan rentoutukseen kannattaa kiinnittää huomiota ja ottaa päivittäiset rentoutusharjoitukset rutiiniksi. Voit lukea keinoja lantionpohjan rentoutukseen blogistamme. Välillä lantionpohjan lihasten rentous saattaa olla hankalaa löytää, jolloin ohjetut rentoutusäänitteet ovat hyvä apu. Kaikki valmennuksemme sisältävät ohjattuja lantionpohjan rentoutusharjoituksia.
3. Lantionpohjan lihasten treeni on parasta ennaltaehkäisyä laskeumille
Lantionpohjaan tutustuminen ja siitä huolta pitäminen on naisen hyvinvoinnille tärkeää koko elämän ajan. Viimeistään raskaus tarjoaa hyvän syyn ottaa treeniohjeet haltuun ja osaksi arjen rutiineja, sillä täysiaikainen raskaus ja alatiesynnytys kasvattavat riskiä laskeumille.
Kohdunlaskeuman hoidossa tärkeintä on ennaltaehkäisy. Yleisin syy laskeumille on raskauden ja synnytyksen veltostuttamat lantionpohjan lihakset, kertoo gynekologi Teija Lehmonen lääkärikeskus Mehiläiseltä. Lehmonen suosittelee lantionpohjan treenaamista koko aikuisiän. Lue lisää laskeumista ja katso videolta Teijan haastattelu.
Iän myötä sekä lihaskudos että sidekudokset heikkenevät ja itse voimme pitää huolta lihastemme kunnosta harjoittamalla niitä. Lantionpohjan lihaksiin pätevät samat säännöt kuin kehon muihinkin lihaksiin ja missään vaiheessa ei ole liian myöhäistä aloittaa lantionpohjan lihasten harjoittelua ja saada hienoja tuloksia.
4. Lantionpohjan lihakset auttavat ylläpitämään hyvää ryhtiä
Vahva lantionpohja, muiden keskivartalon lihasten ohella, tukee koko keskivartaloamme. Lantionpohjan lihakset toimivat yhteistyössä pallean ja syvien vatsa- ja selkälihasten kanssa.
Hyvä keskivartalon tuki on erityisen tärkeää kun kehon painopiste muuttuu raskausvatsan kasvaessa. Vahvat lantionpohjan lihakset osallistuvat kuormittuvan alaselän tukemiseen vaikuttaen siten myös ryhtiin. Voit todennäköisesti ennaltaehkäistä tai lieventää selkäkipuja kun tuki lantionpohjan ja koko keskivartalon lihaksissa on vahva.
5. Toimiva lantionpohja vaikuttaa mieleen
Yhteys lantionpohjaan on tärkeää naiseuden kannalta ja myös terveelle itsetunnolle. Kireät alapään lihakset voivat tuntua jopa leukalihaksissa asti. Tutkimuksissa on havaittu myös yhteys lantionpohjan ja mielen välillä.
Yhtäältä stressi kiristää lantionpohjaa ja toisaalta lantionpohjan ongelmat, kuten kivut ja virtsankarkailu, lisäävät stressiä, sillä ne haittaavat monin tavoin normaalia elämää. Sillä, että voi luottaa lantionpohjansa toimivan kuten sen pitää tilanteessa kuin tilanteessa (mm. virtsan pidätys), on valtava merkitys arkemme ja itsetuntomme kannalta.
Hengitäthän lantionpohjaan asti? Palleahengitys kannattaa opetella jo raskausaikana
Raskaana siis kannattaa opetella tunnistamaan, aktivoimaan ja rentouttamaan lantionpohjaansa. Miten päästä alkuun? Ensimmäinen asia on opetella tietoista hengitystä. Hengitys muuttuu helposti raskausvatsan kasvaessa pinnallisemmaksi. Silloin pallean liike sisäänhengityksen aikana jää vajaaksi vähentäen liikettä lantionpohjassa asti.
Syvään hengitykseen kannattaa kiinnittää huomiota, koska palleaan asti ulottuva hengitys liikuttaa myös lantionpohjaa. Syvässä hengityksessä sekä lantionpohja että pallea rentoutuvat sisäänhengityksessä ja aktivoituvat uloshengityksessä. Palleahengitykseen keskittyminen on tehokas tapa rentouttaa kehoa ja rauhoittaa mieltä.
Miten välttää turhaa painetta lantionpohjan lihaksille raskausaikana?
- Vältä ummetusta. Kovat ulosteet aiheuttavat tarpeetonta painetta lantion elimiin ja lantionpohjaan. Ummetusta ehkäiset kun juot riittävästi (8 lasillista päivässä) ja syöt runsaasti kuitua.
- Vältä ponnistamista ulostaessasi. Paras ulostusasento on kyykky mutta pieni jakkara jalkojen alla (squatty potty) ja etukenossa istuminen toimii myös, sillä siinä asennossa peräsuolen pidikelihas rentoutuu ja suoli tyhjenee ponnistelematta. Lue myös muut vessavinkit joilla säästät lantionpohjaa.
- Kun nostat esimerkiksi kauppakasseja, älä pidätä hengitystäsi. Pidättämällä hengitystäsi rasitat jälleen tarpeettomasti lantion elimiä ja lantionpohjaa. Kun nostat, hengitä ulos ja jännitä lantionpohjan lihaksiasi.
- Lantionpohja ei tykkää istumisesta joten älä istu samassa asennossa pitkiä aikoja (yli 20 minuuttia). Vaihda asentoa, kyykkää välillä ja kokeile jumppapallon päällä istumista. Pallon päällä istuminen rentouttaa lantionpohjaa.
Vinkit pätevät myös raskauden jälkeen.
Voit opetella myös keinoja lantionpohjan rentouttamiseen liikkeen kautta. Lantion pyörittely jumppapallon päällä on yksi hyvä tapa rentouttaa lantionpohjaa ja toimii myös synnytyksen aikana. Jumppapallolla istuessa polvien tulisi jäädä lantiota alemmas ja jalkojen pitäisi yltää tukevasti maahan.
Tutustu suosittuun Treenaa turvallisesti raskaana -valmennukseemme, mistä saat:
- lisää tietoa kehon muutoksista raskausaikana,
- ohjeita lantionpohjan, keskivartalon ja koko kehon turvalliseen harjoitteluun jokaisella raskauskolmanneksella,
- synnytyslääkärin sekä kätilön ja doulan vinkkejä synnytykseen valmistautumiseen ja siitä palautumiseen.
Voit osallistua valmennukseen jo raskauden alkuvaiheessa tai lähempänä synnytystä. Saat kaiken materiaalin heti käyttöösi.
Lisää tietoa lantionpohjasta ja sen vaikutuksesta koko kehoon sekä treeniohjeita, joiden avulla vahvistat keskivartaloa synnytyksen jälkeen saat myös maksuttomasta Turvallinen treeni raskauden jälkeen -webinaarista. Ilmoittaudu mukaan alta!
WEBINAARI - TURVALLINEN TREENI RASKAUDEN JÄLKEEN
Lähteet:
Äidin hyvinvointi -kirja (readme.fi, 2023)
The Effect of Pelvic Organ Prolapse Surgery on Quality of Life